Activiteiten Midden Nederland

Jaarlijkse weergave
Bekijk per jaar
Maandelijkse weergave
Bekijk per maand
Weekly View
Bekijk per week
Daily View
Bekijk vandaag
Search
Zoeken

Afdeling:Midden Nederland

Koffieconcert: Stabat Mater van Pergolesi

 
Maandag 07 Maart 2022, 10:00
  Hits : 189  

Wie gaat er mee op maandagochtend 7 maart naar een koffieconcert van pianist Wouter Harbers ?
Samen met twee topsolisten voert hij het Stabat Mater van Pergolesi uit in de Xaveriuskerk in Amersfoort.

De musici nemen je denkbeeldig mee naar de Dom van Napels, waar op 30 maart 1736 een nieuw meesterwerk in premiere gaat... : tot dan toe wordt daar elk jaar het ‘Stabat Mater’ van Scarlatti uitgevoerd. De 26-jarige componist Giovanni Battista Pergolesi heeft echter een nieuwe versie geschreven, die op deze dag in première gaat.

Het begin is meteen raak, er vloeien tranen bij tal van luisteraars. De beroemde filosoof Rousseau beschrijft de opening van dit meesterwerk zelfs als “het beste en ontroerendste duet dat ooit uit de pen van een componist is voortgekomen”. Een groter compliment kan Pergolesi zich niet wensen. Maar hij krijgt het niet meer mee: Pergolesi overlijdt twee weken voor de eerste uitvoering aan de gevolgen van tuberculose, terwijl hij nog maar 26 is. Bijna 286 jaar later wordt dit meesterwerk uitgevoerd in de Xaveriuskerk in Amersfoort! 

Wendeline van Houten vertolkt de sopraanpartij. Marianne Selleger studeerde o.a. bij de beroemde dirigent Nikolaus Harnoncourt in Salzburg; zij vertolkt de altpartij. Wouter Harbers begeleidt beide solisten en licht de muziek toe.

Je kan een ticket kopen via www.koffieconcerten.nl

Voor aanmeldgegevens, log even in,
groeten, Maria

 



De details zijn alleen zichtbaar als je bent ingelogd.

 

© 2013-2022 SOLAS